Štajerska čokoladna opsesija

Spremajući se ujutro na izlet u tvornicu čokolade Zotter nisam se nadala da ću tijekom dana biti višestruko oduševljena. Prvi put kad sam stigla na parking tvornice u mjestu Riegersburg u Štajerskoj i shvatila da se iza tvornice čokolade prostire ekološka farma, na proplancima pasu ljame, a solarni paneli se okreću za suncem i opskrbljuju električnom energijom cijeli proizvodni kompleks i ostale popratne sadržaje. Gdje sam ja to i zašto je sve u skladu s prirodom?

zotter_5

Pogled na pitoma brda

Ubrzo sam dobila odgovor u formi 16-minutnog filma u kojem gospodin Zotter, njegova žena Urlike i najmlađa im kćer odlaze u Belize u potragu za najkvalitetnijim kakaom koji će dopremiti u tvornicu i napraviti svoje prefine čokolade.

blue_green_zotter

Zelenilo, solarni paneli i plavetnilo

U filmu, vlasnik plantaže koja nalikuje džungli je čovjek s ogromnim osmjehom odjeven u majicu s natpisom I’m not overweight, just chocolate enriched i objašnjava kako se bore s kolibrićima. Naime, ptice ne ubijaju nego zasade različite vrste voća koje su im interesantnije od kakaa. Rečenica koja me se najviše dojmila i bit je njihovog poslovanja zvuči ovako nekako: “Imamo samo jedan planet, a na nama je da ga očuvamo i predamo generacijama koje dolaze”.

Gospodin Zotter lokalnim kakao proizvođačima plaća više od minimalca (juhuuu!) da im omogući kakvu takvu financijsku neovisnost. Nakon branja, plod kakaa izgleda kao ispuhana bejzbol lopta, a iz unutrašnjosti čahure curi bijela pulpa i zrna koja fermentiraju i suše se prije nego se dospiju u tvornicu. Wow! Gospodin Zotter je ekološki superhero! I ponovo me očarao.

Ako niste primijetili, gospodin Zotter je divan čovjek kojem je stalo da proizvede vrhunske čokoladne i druge slatke delicije, a da pri tome nikoga ne izrabljuje (bilo da se radi o ljudima ili okolišu) pa tako poštuje principe koji su utkani u njegovo poslovanje, a to su: bean-to-bar production, organic production i fair trade.

nibsi_zotter

Feel the bean

Očarana životnom i poslovnom filozofijom gospodina Zottera, izbjegavajući horde ljubitelja čokolade pohitala sam po audio vodič, olovku i papir (jer se u tvornici skriva 365 različitih vrsta čokolada – po jedna za svaki dan) i najvažnije, keramičku žličicu odnosno keramičicu.

Razgled i degustacija započinje s prženim zrnima kakaa iz cijelog svijeta koja se mogu isprobati, ali su zrna kakaa prije obrade prilično gorka pa sam, pomalo nestrpljiva, krenula dalje. Sljedeća stanica je fontana s tekućom čokoladom koja se u valovima prelijeva i samo čeka da ju obilato istisneš na keramičicu, progutaš i u sedmom nebu si. Ali nisi, jer je to kakao pasta i sve je samo ne slatka.

zotter_obmana

Fontana gorčine

Nakon gorkog fijaska nastavljam hrabro dalje i kroz dugi hodnik isprobavam prahove, nibse i tekuće kakao paste u različitim stadijima čistoće. U slučaju kakaa, što “onečišćeniji”, to ukusniji. Za poboljšanje okusa se dodaju mlijeko i šećer koji gorka razočaranja pretvaraju u kreatore sretnog raspoloženja. Uslijedilo je isprobavanje bijele, mliječne čokolade i nugata, a još nisam ni na pola puta. Uh! Tek me očekuju čudnovate kombinacije po kojima je tvornica poznata poput Labooko čokoladica s okusom ananasa i marakuje, Flics Flocs čokoladne pahuljice na steroidima u kombinaciji s kokosom i karamelom i prekrasne diskaste čokolade Mitzi Blue i okruglaste Ballerose. Ako to sve nije dovoljno, možete predahnuti uz vruću čokoladu u različitim čokoladno-voćnim kombinacijama.

IMG_9335

Pojedene Lambooko čokoladice

Kafić je vrhunac razgleda i degustacije – doslovno jer se pruža pogled na cijelu farmu i okolna pitoma brda. Vruća čokolada s čilijem je fantastična. Prvo se osjeti puni okus čokolade, a nakon toga lagano preuzima peckanje čilija.

U ovoj fazi razgleda su već i djeca zapomagala da ne mogu pojesti više čokolade! Gospodin Zotter je, izgleda, izveo neizvedivo. Sve čokolade i druge slatkosti se mogu jesti do mile volje unutar tvornice, ali se ne smiju iznositi što je posebno naglašeno prije ulaska.

ballerosi_zotter

Posjetitelji u šećernoj ekstazi razgled završavaju u dućanu gdje se može kupiti sve viđeno u tvornici i još više. Ako vam nije dovoljna postojeća ponuda, možete napraviti svoju čokoladu sa sastojcima po izboru i personaliziranom ambalažom. Svaki omot je malo umjetničko djelo, a od 1997. je za dizajn odgovoran  Andreas H. Gratze zbog čega se Zotterove čokoladice ističu u gomili na tržištu čokolade.

zotter_dućan

Nakon čokoladnog overdosea je preporučljivo prošetati imanjem gdje se uzgajaju životinje koje završavaju na meniju restorana Essenbar. Restoran je zatvoren tijekom zimskih mjeseci, ali sudeći po svemu što sam vidjela nemam razloga sumnjati u jelovnik gospodina Zottera.

zotter_1

U minijaturnom zoološkom vrtu veselo trčkaraju patuljaste svinje, magaraci i poniji, a djeca ih slobodno mogu pomaziti i te životinje nisu za jelo. Najbizarniji dio je Groblje ideja gdje su vječno počivalište našle prethodnice živućih čokolada koje dobri gospodin Zotter povremeno uskrsne kako bi ispunio slatke snove čoko nostalgičarima.

groblje_ideja

Groblje ideja

Cijelo imanje Zotter je podređeno očuvanju prirode, održivosti i suživotu čovjeka i okoliša. Idealno je mjesto za uživanje u prirodi, udaljeno svega 260 km od Zagreba, a kao da ste na drugom planetu. Dok se vi educirate, uživate i trpate čokoladom maštovitijom od one iz tvornice Willya Wonke, Vaš ekološki limeni ljubimac se puni na parkiralištu spreman za povratak kući.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s