24 hours in Florence – eat, drink, lick – repeat

Jedan dan u Firenci se ne čini kao puno vremena za doživjeti grad, ali za neke aktivnosti je to sasvim dovoljno. S obzirom da se u muzejima čuvaju neka od najpoznatijih remek djela renesanse, ne iznenađuje činjenica da su termini za posjet čuvenim Galerijama Uffizi i Akademija popunjeni mjesecima unaprijed, a redovi ispred muzeja su i dalje kilometarski jer nada umire posljednja.

ponte_vecchio

Ponte Vecchio

U tom slučaju ne treba očajavati već se uputiti u izjeličku turu što je uvijek dobra alternativa, a podrazumijeva isprobavanje jela karakterističnih za podneblje.

Gdje probati poznati Firentinski odrezak, toskanski ponos i diku, ako ne u Firenci. Iza profinjenog naziva se skriva goveđi T-bone steak s minimalno začina, bez suvišnih marinada i umaka kako bi do izražaja došao okus mesa. Nakon termičke obrade, meso se posoli i popapri, doda malo maslaca i voila! Spremno za uživanje!

steak_prije

Fokus na bitno

bistecca_fiorentina

Happiness weights 1,2 kilograms

Prava adresa za degustaciju je Centralna tržnica koja je 2014. godine doživjela pravi makeover kao i mnoge tržnice u europskim gradovima poput Lisabona, Madrida i drugih. Na prvom katu se prodaje voće, povrće, meso i riba, a na drugom katu je veliki cantina like, ali mnogo ljepši restoran s puno različitih štandova koji koriste sirovine s prvog kata da bi pripravili pregršt fine hrane.

mercato_centrale[1]

Mercato Centrale

Mjesto je popularno pa smo jedva ulovile dva mjesta za uskim stolom. Bez okolišanja smo naručile Bistecca a la fiorentina i vino Chianti za želučano sljubljivanje. Ubrzo je na stol stiglo nešto što je izgledalo poput odreska od mamuta, a otprilike je toliko i težilo. Čak kilu i dvjesto grama. Međutim, ovo nije situacija gdje se tolerira kolebanje pa smo prionule kao da nam je to zadnji obrok. Punih trbuha, raskopčanih hlača i musavih lica smo sladostrasni zadatak privele kraju zajedničkim naporima. Bistecca a la fiorentina: zero, noi: uno. Prednost domaćeg terena ovaj puta nije bio od pomoći.

fiorentina_pezzo

Little piece of heaven

Nakon mesne grdosije, ako ostane mjesta za desert se jede gelato. A još malo mjesta se uvijek nađe. Gelato je talijanski sladoled koji je kompaktniji od “običnog” sladoleda i ukusniji. Pogotovo kad se licka s pogledom na Ponte Vecchio. Na gelaterije se spotiče na svakom koraku pa ih nije teško pronaći. Teško je izabrati samo dva okusa od svih ponuđenih. Tu su i različite veličine korneta, korneti različite slatkoće, preljevi i ostali dodaci. Muka.

gelato_ponte_vecchio

Chocolate and chili gelato and something white-ish

Sve te silne kalorije treba prošetati. Najbolje se zaputiti na neko povišeno mjesto gdje se obavezno popije preskupo piće i uživa u pogledu na grad i zalasku sunca. Koliko god bila cijena pića, isplati se. Fini mjehurićasti Aperol je uvijek dobra ideja.

aperol_firenca

Cheers Florence!

Pogled na grad je najljepši s Piazzale Michelangelo, a mjesto je poznato gradsko okupljalište pa cijeli dan vrvi ljudima koji sjede na stepenicama i uživaju u gašenju još jednog predivnog dana.

pogled_firenca

View from the top

Između izjeličkih punktova uživajte u divnim toskanskim krajolicima, arhitekturi, prirodi i drugim skrivenim iznenađenjima.

giardino_delle_rose

On my way to Piazzale Michelangelo – Giardino delle Rose

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s