Pet dana u centru Svijeta

London. Meni najdraži grad u Svemiru pa se unaprijed ispričavam zbog prekomjerne upotrebe superlativa u tekstu. Ne mogu si pomoći, to je grad koji ne zaslužuje ništa manje od toga.

Londonska dobrodošlica

Londonska dobrodošlica

Na početku sam odbacila posjećivanje znamenitosti prekrcane ljudima i čekanje u beskonačnim redovima i odlučila otkrivati uličice, trgove, buvljake i sveprisutne pubove. Plan je skovan: lutanje nepoznatim ulicama u neistraženim dijelovima grada uz isprobavanje različitih junk foodova i otkrivanje najboljeg noćnog života.

Disco London eye

Disco London Eye

S obzirom da je za mene hrana materijalizacija sreće, a u gradu kao što je London je lako zadovoljiti enormne apetite, većinu vremena smo proveli na tržnicama i degustirali sve što nam je potpalo pod ruku. Jer smo na odmoru i sve je fino i nema zabranjene hrane so sue us. To objašnjava i tjelesno otežanje po povratku u stvarnost.

Šareni prolaz - Neal's Yard

Neal’s Yard – veseli prolaz

Tako smo slučajno nabasali na krasnu malu tržnicu koja, začudo, izgleda kao prava tržnica za razliku od drugih, ulickanih inačica koje smo kasnije pohodili. Održava se četvrtkom u fakultetskoj četvrti pa je u vrijeme ručka krcata studentarijom u potrazi za finom i jeftinom hranom koja se prodaje na improviziranim šatorima. Sve je opušteno, ljudi sjede na podu, jedu  i razgovaraju. Naravno, ne u isto vrijeme jer je to pristojna čeljad. S obzirom da je na svim štandovima bila ogromna gužva, a misija izbjegavati redove, stala sam u najkraći što se ispostavilo kao jackpot jer me na kraju reda dočekao hamburger od jelenjeg mesa s karameliziranim lukom, salatom, senfom s wasabijem i džemom od brusnica. Da citiram Austin Powersa: “Oh, Behave!

Jelenji hamburger sa štanda Deerlicious

Jelenji hamburger sa štanda Deerlicious

U tmurno subotnje jutro smo se otputili na tržnicu Maltby Street Market – Ropewalk koja je nastala iz revolta prema astronomskim cijenama najma na poznatom Borough marketu te su se proizvođači i prodavači hrane i vina smjestili u uski prolaz između stambenih zgrada i željezničke pruge. Održava se subotom i nedjeljom, a mogu se isprobati različite krasotice poput scotch egga, ogromnih tost sendviča, krumpira sa špekom iz oooogromne teće, bifteka i malih, slatkih makarona. Jedan dio je uguran u prostor ispod pruge kao rudimentarna vinarija u pilani dok je s druge strane smješten antikvarijat – restoran te cijeli pekarski pogon. Odlično mjesto za jutarnju subotnju šetnju.

Vinarija ispod željezničke pruge

Vinarija ispod željezničke pruge

Restokvarijat Aloha = restoran + antikvarijat

Restokvarijat Aloha = restoran + antikvarijat

Nedjelja je rezervirana za Camden Town, točnije Camden Lock, a još preciznije Global Food Kitchen – meni najdraži dio gdje je natiskano 30-ak štandova s jelima iz jednako toliko država svijeta. Odlučili smo se za najmasnija i najškrobastija jela koja smo uspjeli pronaći da upiju tekuće podsjetnike na prethodnu večer.

Lazy Camden Sunday

Lazy Camden Sunday

Najbolja hrana za dan poslije

Najbolja hrana za dan poslije

Brick Lane je berlinasta ulica istočnom Londonu, kvartu koji je 90-ih doživio procvat, a danas je preplavljen hipsterskim lokalima, buvljacima, secondhand dućanima, restoranima gdje možeš donijeti i konzumirati svoju cugu, pubovima sa primjesama industrial stila kao i nekadašnji prostor tvornice prenamijenjen u nekoliko noćnih klubova, poslovne prostore i vinil shopove. Tu je i BOXPARKpop-up projekt koji objedinjuje uslužne i prodajne objekte smještene u građevinske kontejnere pa su tu smještene turističke agencije, frizerski saloni, donut shopovi i dućani sa snowboard opremom. Jednostavan koncept koji ne iziskuje velike troškove već dobru ideju i pozitivnu poduzetničku klimu.

Nekadašnja tvornica Truman's

Nekadašnja tvornica Truman’s

boxpark

BOXPARK

shoredirch_graffiti

secondhand_brickline

Secondhand dućan u Shoreditchu

Prava talijanska pizza na Spitalfields tržnici

Prava talijanska pizza na Spitalfields tržnici

Sram me priznati, ali do sada nisam imala priliku doživjeti londonski nightlife o kojemu sam čula samo lijepe stvari. Došlo je vrijeme da se ta nepravda ispravi pa smo nakon obilaženja camdenskih pubova ostatak noći odlučili provesti u klubu KOKO (upad 6 funti). Smješten u nekadašnjem kazalištu, ambijent ukrašen štukaturama i jonskim stupovima u kombinaciji sa strobo svjetlima i laserima funkcionira iznenađujuće dobro. DJ-ica je s nekadašnje pozornice puštala pretežno komercijalnu, loše umiksanu glazbu. Masi u pokretu na parteru i rasplesanim ljudima na okolnim balkonima to očito nije smetalo.

KOKO gori

KOKO gori

Drugi klaberski dan je bio puno zadovoljavajući, club and music vise. Kultni klub Fabric je stisnut između riblje tržnice i željezničke pruge u kvartu Barbican. Nalazi se u derutnoj zgradi, a jedino što otkriva prisutnost kluba su višemetarski redovi ispred ulaza. Ulaznica i cijene pića su daleko iznad naših cjenovnih standarda i onoga što se smatra prihvatljivim, ali hej! nalazimo se u Londonu, u klubu dva kata pod zemljom s najboljim engleskim DJ-ima i vječno čistim WC-ima. Nije povezano, ali skoro jednako važno. 🙂

U klubovima koje smo posjetili, na ulazu traže neki identifikacijski dokument što sam naučila na teži način, a u KOKO su me pustili samo zato jer sam bila simpatična i trijezna.

Iako sam na početku rekla da ću izbjegavati turistička mjesta, ovome ipak nisam mogla odoljeti. U Cityu postoji zgrada u obliku vokitokija, istog naziva i sa zelenim vrtom na samom vrhu. Divno mjesto se zove Sky Garden s kojeg se vidi cijeli London kako se proteže u svim smjerovima. Ulaz je besplatan, potrebno je samo rezervirati termin preko internetske stranice, ne zaboraviti identifikacijski dokument (hvala Bogu na kreditnoj kartici!) i uživati u panorami s 35. kata nebodera uz kavicu koja je relativno jeftina s obzirom na mjesto gdje se ispija. Svega 3 funte, a užitak je za pamćenje.

Ultimativno mjesto za jutarnju kavicu

Ultimativno mjesto za jutarnju kavicu

sky_garden_1

Najviši londonski vrt

Just chillin'

Just chillin’

Just another working day

Just another working day

Pogled na četvrt Docklands

Pogled na četvrt Docklands

sir i masline u ulju

Na letu smo dobili originalan zalogajčić – sir i masline u ulju. Bravo Croatia Airlines! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s