Istra u srcu… I želucu!

Nakon zime i sivila, nema boljeg načina za treniranje hedonizma od vikenda u Istri, predivnom djelu Lijepe naše koja osim što izgleda kao dijete ljubavi talijanske Toskane i lepog Zagorja zeleneg, razvaljuje turizam. Pri svakom posjetu imam dojam (koji se i dalje učvršćuje) da je Istra doktorirala turizam iako je zakinuta za prekrasne dalmatinske plaže što nadoknađuje predivnom unutrašnjošću kojom dominiraju uspavani srednjovjekovni gradovi i goleme obrađene površine pod čokotima i maslinama. Ali nije sve u vanjštini, što svi dobro znamo, i ono što zaista privlači ljubitelje svega lijepoga i finoga u Istru je osjećaj dobrodošlice i gostoljubivosti koje smo voljni platiti više, a evidentan je u svemu što rade istarski turistički virtuozi.

vinogradi_i_nebo

Road to winery

happy_in_istria

Skok za Kozlovićeve vinograde

good_vs_evil

Good vs evil

Vikend proveden u vili s bazenom u blizini mjestašca Grožnjan je proletio još brže od običnog vikenda, ako je to uopće moguće, a rastanak (pogotovo s Istrom) je uvijek težak. Jedino me veseli spoznaja da ću se vratiti ponovo. I ponovo. I ponovo. Dokle god će me iznova primati u zagrljaj pun ljubavi, izvrsnog vina i autohtonih jela. Odlazak na prazan želudac ne dolazi u obzir pa smo se otputili u restoran Stari Podrum u blizini mjesta Momjan na preporuku naše domaćice. Za lokalno stanovništvo poznat kao restoran Kod Mire. Znali smo da nas očekuje vrhunska hrana, a kada nas je dočekao parking pun automobila, znali smo da smo na pravom mjestu. Ambijent je tradicionalan: red opeke, red drveta i otvoreno ognjište sa primjesama suvremenih elemenata u vidu terase obložene staklenim stijenama, ali s puno detalja koji otkrivaju veliki trud i predanost domaćina.

stari_podrum

Novouređena terasa

Da previše ne duljim, u nastavku su fotografije koje govore više od riječi. Hrana je mouthwatering, okusni poljupci su u ekstazi, a jelovnik se bazira na lokalnim namirnicama koje u kuhinji spravljaju gospođe pod budnim okom tete Mire i pritom izbacuju jela najviše kvalitete na sveopće oduševljenje ljubitelja istarskih delicija. Osim što je jako fina,  hrana je i iznimno fotogenična. 🙂

fuzi_boskarin

Istarski fuži u gustom toču od boškarina

biftek_tartufi

S tartufima se ne škrtari

fuzi_sparoge

Domaći fuži s točem od šparoga

Vrlo blizu je vinarija Kozlović smještena na vrhu brda i nadgleda brežuljke s vinovom lozom obljubljene sunčevim zrakama. Sama vinarija je smještena u modernoj zgradi, a natkrivena staklena terasa poziva na uživanje i degustiranje vrhunskih vina. Patetično, znam, ali sam osjećaj sreće i zadovoljstva ponijela sa sobom u nadolazeći radni tjedan.

good vs evil

Mutni Motovun na povratku prema Zagrebu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s