Grlom kroz Baranju

Nepravedno zapostavljeni dio Hrvatske koji zaslužuje više pažnje, a često ostaje bez iste. Da ispravimo tu groznu nepravdu, uputili smo se u najistočniji dio Hrvatske, Baranju, koja dijeli granicu sa susjednim nam državama Srbijom i Madžarskom. Maglovitom autocestom smo za nešto više od tri sata stigli do hotela u kojem smo proveli dva vrlo sadržajna dana. Polazišna točka nam je bio hotel Lug u mjestu Bilje koji pršti dobrodošlicom. Potpuno odudara od okoline koja djeluje napušteno, a čim se smrači izgleda kao savršena kulisa za snimanje serijala American Horror Story.

jesen_u_baranji

Jesenska idila u Baranji

Sobe su goleme i uređene u tradicionalnom stilu, ali bez mirisa vlage i najvažnije, besplatnim Wi-Fi-jem. Toliko su prostrane da sam mogla odraditi yogu bez udaranja u okolne predmete iako je to više nalikovalo kotrljanju nakon prilično velikih količina hrane. Stalno jedenje mi je predstavljalo problem, ali je bilo i highlight putovanja. Ova pat pozicija lako ulazi u croatian tragedies kategoriju.

Od sve moguće hrane koja je prodefilirala ispred (i kroz) mene zaljubila sam se u domaće pekmeze koji su nastali ljubovanjem pekmeza i namaza od čokolade. Čokolada s višnjom i trešnja na domaćem kruhu. Sve je nestalo su u hipu pa zato nema fotografskih dokaza. Ali to mi se čini kao dovoljno dobar razlog da se preselim u Bilje i trajno naselim u Lugu. 🙂 Prema hotelskom degustacijskom meniju smo zaključili da Baranjci vole težu hranu s puno krumpira, zapečenog povrća i pohanog svega. Samo za ilustraciju prehrambenih navika, baranjski odrezak se sastoji od svinjskog odreska punjenog kulenom, sirom i kiselim krastavcima i zaliven izdašnom količinom  vrhnja jer, zašto ne?
Da ne bi ispalo da smo došli zadovoljiti samo karnivorske potrebe, otputili smo se u mjesto Kneževi Vinogradi gdje se nalaze vinski podrumi, kušaonica i vinoteka Belje, obnovljena da izgleda kao što je izgledala u 16. stoljeću jer se ovi podrumi spominju još u opisima Mohačke bitke. Tada su služili turskoj vojsci pod vodstvom Sulejmana Veličanstvenog kao konjušnice i barutane, a najniže dijelove podruma su zauzimale zatvorske prostorije. Zadnja restauracija iz 2009. godine omogućava teleportaciju u prošla vremena dok hodate podovima popločenim opekom starijom od 150 godina, a koja je posebno dopremljena iz bečkog dvorca Belvedere. Tada su unesene i nove vinske bačve izrađene od slavonskog hrasta (izrađene u Italiji) jer su stare bačve tijekom rata otuđene ili su podlegle zubu vremena pa su zato neiskoristive.

ilocki_podrumi

Nove bačve izrađene od slavonskog hrasta u obnovljenom podrumu

najstarija_boca

Najstarija boca vina u arhivi podruma Belje

U rustikalnoj kušaonici smo degustirali četiri najzastupljenije vrste vina. Dva bijela – Graševinu i Chardonnay te dva crvena vina – Merlot i Cabernet sauvignon uz neizbježne neutralizatore okusa. To je fancy naziv za nastavak mesožderske sesije jer nam je uz vino poslužen pladanj sa sirom, kulenovom sekom, slaninom i kobasicom što se ne može odbiti da se domaćin ne uvrijedi.

degustacija_i_sljubljivanje

Četiri degustacijska vina i neutralizatori okusa = zaljubljeni par

Okruglasti i rumenih obraza smo stigli pred nedavno otvoreni Muzej vučedolske kulture u blizini Vukovara. Muzej je otvoren početkom 2016. i od samog početka privlači veliki broj posjetitelja. Koncipiran je tako da na jednostavan i interaktivan način dočara život naših predaka. Misija muzeja je približiti ljudima način života Vučedolaca pa smo tako vidjeli gdje su živjeli, kako su se odijevali, što su jeli, u što su vjerovali i čega su se bojali.

vucedolska_cizmica

Replika vučedolske čizmice

img_6581

Vučedolke nisu nosile nakit, ali su se tetovirale

img_6595

Šamanska rezidencija odvojena od ostatka naselja u kojoj je smještena vučedolaska golubica odnosno grlica (u pozadini)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s