Zabavna strana Salzburga

Službeni soundtrack grada Salzburga bi trebao biti Let me entertain you.

Prije nego počnete protestirati i nabrajati sve zabavnije destinacije kojih se možete sjetiti, molim za trenutak strpljenja. Salzburg nije prvi grad na koji pomislite kada razmišljate o zabavi, ali tijekom posljednjeg posjeta sam se uvjerila da se isti taj Salzburg prometnuo u zabavno turističko odredište gdje broj turista višestruko premašuje broj domicilnog stanovništva.

salzburg

Većinu ljudi taj austrijski grad asocira na Mozarta, istoimene čokoladne kugle punjene marcipanom i nugatom te klasičnu glazbu. Međutim, grad koji se u prošlosti obogatio iskapanjem i prodajom soli iz obližnjih rudnika soli, danas pruža mnogo više od baroknih crkava, raskošnih dvoraca i savršeno uređenih parkova.

salzburg_2

Smješten u dolini i okružen trima planinama, panoramom grada dominiraju tornjevi crkava zbog čega je dobio nadimak Rim sjevera.  Osim što se nalazi u srcu srca Europe, upravo ovdje se isprepliću slikoviti alpski pejzaž, bogata arhitektura i brojni kulturno – povijesni spomenici te pregršt zabavnih sadržaja koje ne želite propustiti.

  • Hangar 7

Hangar 7 je igraonica za odrasle za čiju realizaciju je zaslužan Dietrich Mateschitz, suosnivač kompanije Red Bull. Izložbeni prostor je smješten u golemoj staklenoj kupoli, a postav se stalno mijenja. Trenutno možete vidjeti nekadašnji Titov zrakoplov, Douglas DC-6B koji je još u voznom stanju, zatim trkaće automobile Formule 1 i odijelo Felixa Baumgartnera s kojim je skočio iz stratosfere, oborio tri svjetska rekorda i uskočio u povijest.

red_bull

Hangar 7 – izložbeni prostor

U sklopu muzeja se nalazi restoran Ikarus, ponosni vlasnik dvije Michelinove zvjezdice. Svaki mjesec gostuje i, za ljubitelje vrhunskih delicija, kuha neki od najboljih svjetskih chefova.

  • Marionettentheater

Veliko kazalište s “malim” glumcima djeluje više od 100 godina. Tehnika izvedbe je toliko jedinstvena da je 2016. godine uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine.

marionetthen_theatre

Unutrašnjost Marionette Theatrea

Svakako zaslužuje biti u tom elitnom društvu jer se umijeće pokretanja lutaka uvježbava i do pet godina. Lutkarenje zvuči kao dječja igra, ali je to naporan posao jer lutkari izrađuju lutke, brinu o njima i udahnjuju im život.

mt_2

Lutkari demostriraju vještinu pokretanja lutaka – Maria i kapetan von Trapp

Predstava The sound of music na engleskom jeziku je izvrsna, a izvodi se uz snimljene glasove američkih pjevača. Salzburg je idealna kulisa za izvođenje predstave jer svi još pamte filmske prizore kada Fräulein Maria s djecom pjeva pjesmu Do-Re-Mi.

  • Škola kuhanja Edelweiss

Za ljubitelje kuhanja, Salzburg ima recept za zabavu. U kamenoj stijeni, iza željeznih vrata, se skrivaju prostorije škole kuhanja Edelweiss. Za manje od dva sata naučit ćete kako se spravlja tradicionalna štrudla od jabuka. Nešto više kulinarskog umijeća zahtjeva priprema Salcburških nokli, poznatog deserta od bjelanjka i vanilije. Najukusniji dio dolazi na kraju sata kada možete uživati u plodovima svoga rada.

strudla_jabuka

Prva štrudla koju sam napravila u životu – jako fino!

  • Razgled grada amfibijom

Amfibija je komična kombinacija autobusa i broda te jedan od najzabavnijih načina za razgled Salzburga. Razgled započinje plovidbom po rijeci Salzach, a nastavlja se ulicama grada na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista. Jedna od stanica na neobičnoj ruti je dvorac Leopoldskron smješten na istoimenom jezeru koji je glumio dom obitelji Von Trapp u filmu Moje pjesme, moji snovi.

leopoldskron

Dvorac Leopoldskron na istoimenom jezeru

  • Posjet pivovari Stiegl

Za ljubitelje piva, interaktivni razgled pivovare s uključenom degustacijom je must do. Pivo se proizvodi od četiri kvalitetna sastojka: izvorske vode s obližnje planine Untersberg, hmelja iz Gornje Austrije, ječma iz okolice Beča koja se doprema željeznicom direktno u pivovaru i kvasca koji sami proizvode.

stiegl

Unutrašnjost restorana u pivovari Stiegl

Ostakljena prostorija, smještena ispod pivovare skriva tajne pivskih sommeliera pa se u bačvama tequile, viskija i brendija čuvaju vrste piva s većim postotkom alkohola i posebnom aromom. U natjecanju Tko će proizvesti pivo s većim postotkom alkohola, nedavno su izgubili od škotskih pivara za svega nekoliko promila. Više sreće drugi put!

stiegl_1

Prostorija gdje se proizvode vrste piva s većim udjelom alkohola

  • Planina Untersberg 

Izraz glava u oblacima ovdje dobiva doslovno značenje. Za one koji vole spektakularne vidike, ali bez velikih fizičkih napora, žičara za 12 minuta stiže do vrha na visinu od 1853 metra, a za vedrog dana pogled seže sve do Münchena. Pogled je nenadmašan, a ako vam se ne zavrti od rjeđeg zraka, za to će se pobrinuti domaća rakija od jabuke i kruške koju gostoljubivi Austrijanci rado nude svojim gostima.

untersberg

Pogled iz gondole na putu prema vrhu

vrh_untersberg

Potrebno je samo 12 minuta vožnje za uživanje u pogledu na Bavarsku, naravno ako vrijeme dozvoli

Ako želite još, na svoju to-do listu uvrstite: Mozartovu rodnu kuću, preuređenu u muzej posvećen njegovom životu i stvaralaštvu, dvorac Hellbrunn gdje su salzburški prinčevi – biskupi organizirali privatne zabave za odabrane uzvanike ili se uputite u 60 kilometara udaljeni dvorac Hohenwerfen i uživajte u letačkim sposobnostima sokola u tamošnjem sokolarskom centru.

Sada kada znate što sve nudi, više nemate izgovor da se već ovaj vikend ne uputite u smjeru Salzburga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s